Masz pytanie? Dzwoń: 512 179 066 lub 660 698 294 (pon-pt 9-17) w razie niedostępności, prosimy o e-mail kontakt@kursr3.pl Zapisy na kurs trwają!

Zawód: Rolnik – Kwalifikacyjny Kurs ROL.04 (dawniej R.03/RL.03)*

Kurs realizowany (teoria) z wykorzystaniem nauki przez Internet

  • Nadchodzą znaczące zmiany na rynku cukru – gospodarz.pl

    • A
    • A
    • A

Z początkiem października 2017 roku przestaną obowiązywać dotychczasowe regulacje na unijnym rynku cukru. Zlikwidowane zostaną wyznaczone dla poszczególnych krajów UE kwoty produkcji cukru i izoglukozy.

Zniesiona będzie również cena referencyjna cukru, minimalna cena skupu buraków cukrowych oraz opłaty produkcyjne. Niewątpliwie zmiany te dotkną zarówno producentów cukru, jak i producentów buraków cukrowych.

 

Wejście w życie nowych regulacji oznacza, że wielkość produkcji cukru w poszczególnych krajach będzie w dużo większym stopniu zależeć od uwarunkowań rynkowych. To one będą decydować o wielkości zapotrzebowania na ten surowiec. Według analiz Komisji Europejskiej, Polska, obok takich krajów jak Francja, Niemcy, Belgia i Holandia, wymieniana jest jako kraj o konkurencyjnych warunkach produkcji buraków cukrowych.

 

Polska jest trzecim, po Francji i Niemczech, największym producentem buraków cukrowych w Unii Europejskiej. Uprawa buraków cukrowych w Polsce obejmowała 36,6 tys. gospodarstw. Powierzchnia upraw w  2016 roku wyniosła 206 tys. hektarów, co stanowiło 14,5 proc. ogólnej powierzchni upraw w UE. Jednak w porównaniu z 2004 rokiem areał wykorzystany pod uprawę zmniejszył się aż o 31 proc. Warto również zauważyć, że w połowie lat 70. powierzchnia uprawy była ponad dwukrotnie większa niż obecnie i wynosiła  ok. 500 tys. ha. Co więcej,  tuż po II wojnie światowej, w 1947 roku, w Polsce buraki uprawiano na większej powierzchni (209 tys. ha) niż w 2016 roku. Z zebranych buraków w sezonie 2016/17 wyprodukowano w Polsce 2,05 mln ton cukru, co stanowiło 13,3 proc. produkcji cukru w UE.

 

Czytaj więcej na stronie źródła: https://www.gospodarz.pl/aktualnosci/przetworstwo-spozywcze/nadchodza-znaczace-zmiany-na-rynku-cukru.html