-
Polscy producenci żywności szukają nowych rynków zbytu – farmer.pl
-
- A
- A
- A
-
Najważniejszymi odbiorcą polskiej żywności są od lat nasi sąsiedzi zza Odry. Rośnie jednak znaczenie nowych rynków Azji i Afryki, gdzie bogaci się klasa średnia – podaje w czwartek „Rzeczpospolita”.
Bez eksportu polska branża producentów żywności po prostu nie mogłaby się rozwijać. Mamy wprawdzie duży rynek wewnętrzny, ale, jeśli firmy chcą rosnąć, są skazane na eksport i mają tego świadomość. Przebojami polskiej oferty eksportowej są tradycyjnie: mięso, słodycze, a ostatnio także papierosy – czytamy w „Rzeczpospolitej”.
– W ubiegłym roku przychody ze sprzedaży na eksport stanowiły 27 proc. dochodów polskiej branży rolno-spożywczej – mówi Grzegorz Rykaczewski, badający ten sektor w Banku Zachodnim WBK.
Głównymi odbiorcami polskiej żywności są Niemcy, Wielka Brytania oraz Czechy. Nie jest pewne, jak długo utrzyma się taka sytuacja. Do gry wchodzą nowe rynki i odbiorcy, którzy wcześniej nie byli zainteresowani polską żywnością.
Czytaj więcej na stronie źródła: http://www.farmer.pl/agroskop/analizy-i-komentarze/polscy-producenci-zywnosci-szukaja-nowych-rynkow-zbytu,73946.html