Masz pytanie? Dzwoń: 512 179 066 lub 660 698 294 (pon-pt 9-17) w razie niedostępności, prosimy o e-mail kontakt@kursr3.pl Zapisy na kurs trwają!

Zawód: Rolnik – Kwalifikacyjny Kurs ROL.04 (dawniej R.03/RL.03)*

Kurs realizowany (teoria) z wykorzystaniem nauki przez Internet

  • Polscy producenci żywności szukają nowych rynków zbytu – farmer.pl

    • A
    • A
    • A

Najważniejszymi odbiorcą polskiej żywności są od lat nasi sąsiedzi zza Odry. Rośnie jednak znaczenie nowych rynków Azji i Afryki, gdzie bogaci się klasa średnia – podaje w czwartek „Rzeczpospolita”.





Bez eksportu polska branża producentów żywności po prostu nie mogłaby się rozwijać. Mamy wprawdzie duży rynek wewnętrzny, ale, jeśli firmy chcą rosnąć, są skazane na eksport i mają tego świadomość. Przebojami polskiej oferty eksportowej są tradycyjnie: mięso, słodycze, a ostatnio także papierosy – czytamy w „Rzeczpospolitej”.



– W ubiegłym roku przychody ze sprzedaży na eksport stanowiły 27 proc. dochodów polskiej branży rolno-spożywczej – mówi Grzegorz Rykaczewski, badający ten sektor w Banku Zachodnim WBK.



Głównymi odbiorcami polskiej żywności są Niemcy, Wielka Brytania oraz Czechy. Nie jest pewne, jak długo utrzyma się taka sytuacja. Do gry wchodzą nowe rynki i odbiorcy, którzy wcześniej nie byli zainteresowani polską żywnością.



Czytaj więcej na stronie źródła: http://www.farmer.pl/agroskop/analizy-i-komentarze/polscy-producenci-zywnosci-szukaja-nowych-rynkow-zbytu,73946.html